Tussentijdse toets (TTT)

Tussen Tijdse Toets

In voorbereiding op het praktijkexamen kun je jouw vorderingen testen met een tussentijdse toets. Dit gebeurt na ongeveer na driekwart van je rijopleiding.

De toets is een Rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen.

Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen.

Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Daarom is zelfreflectie ook een onderdeel van de tussentijdse toets. Je vult dus vooraf het formulier zelfreflectie in dat je meeneemt naar de toets. Het verschil is wel dat je nu niet kunt zakken of slagen het gaat tenslotte om een toets en niet een echt examen.

Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres op het eerstvolgende auto-examen. Als je tijdens je toets dus netjes parkeert, omkeert en/of de stopopdracht uitvoert, hoef je deze tijdens je eerste rijexamen niet nog een keer te doen.
De toets duurt even lang als een echt examen, te weten 55 minuten. Je instructeur rijdt mee zodat hij je na de toets nog beter kan begeleiden in voorbereiding op het examen.

Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier. Op het formulier heeft de examinator per onderdeel advies uitgebracht. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken en welke al op voldoende niveau zijn.
Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag. (Heb je bijvoorbeeld tijdens de toets netjes ingevoegd op de snelweg maar tijdens je examen doe je dit wel veilig maar rommelig, dan kan de examinator terug kijken naar de resultaten van je toets).

De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt met de toets bij veel kandidaten weggenomen. Dit is vooral handig voor mensen met examenvrees, faalangst en/of rij angst.

Dus, zeker een aanrader!!!