Examenvrees

Examenvrees

Landelijk genomen slaagt 40% van de examenkandidaten in één keer voor het examen. De voornaamste reden hiervoor is examenvrees, die zich bijvoorbeeld kan uiten in extreme nervositeit, angst voor controleverlies, tunnelzicht of volledig blokkeren.

De meest voorkomende oorzaken van examenvrees zijn:

- Te weinig praktijkervaring, met als gevolg te weinig zelfvertrouwen

- Onvoldoende examentraining of te weinig rijlessen

- Een tekort aan inzicht in het verkeer

- Rij-angst of faalangst

Belangrijk is dat je, voordat je op examen gaat, zelfvertrouwen hebt in het rijden en samen met je rijinstructeur van mening bent, dat je er klaar voor bent. Het heeft geen zin om, ondanks het advies van je rijinstructeur, te snel op examen te gaan ook al lijkt het dat je heel goed kunt rijden.

Bij mij volg je de rijopleiding door middel van gestructureerde rijlessen aan de hand van een stappenplan en worden de vorderingen bijgehouden op een instructiekaart. Door het afnemen van een tussentijdse toets en veel examentraining te doen en proefexamens af te nemen raak je steeds meer vertrouwd met de examensituatie en het verkeer, waardoor je zelfverzekerder de weg op kunt gaan.

Door het volgen van voldoende rijlessen en luisteren naar de aanwijzingen van mij als rijinstructeur en het opvolgen van de adviezen, raak je steeds beter voorbereid.

Ik zal er alles aan om jou te laten slagen voor je examen.

Zakken voor het examen is geen schande. Laat je niet opjutten door familie, vrienden of bekenden die zeggen dat zij in één keer geslaagd zijn. Gemiddeld slaagt landelijk 40% van de mensen in één keer. Dat houdt in dat 60% twee keer of vaker op examen gaan voor zij geslaagd zijn.