Faalangst

Faalangst

De oorzaken van faalangst kunnen van uiteenlopende aard zijn. De meest voorkomende zijn:

- Perfectionisme
- Het zit in je aard of karakter
- Ongestructureerd denken
- Overmatige behoefte aan controle
- Angst voor bepaalde situaties of objecten

Hoe pak je faalangst aan of hoe moet je dit herstellen?

- Aanvaard je angsten
- Laat je stap voor stap begeleiden
- Leer de stappenplannen uit je hoofd
- Leer de situatie begrijpen en oefen dit vaak

Wees niet bang voor de angst zelf. Dit verergerd het alleen maar. Accepteer dat je faalangst hebt en laat het los. Trek je niks aan van de mening van anderen. Laat je niet beïnvloeden door je omgeving. Wees niet bang om iets fout te doen, daar leer je alleen maar van.

Je kunt er op vertrouwen dat ik er alles aan doen om jouw te helpen en begeleiden. Samen komen we er wel en zal je zien dat je straks met een gezonde dosis zelfvertrouwen de weg op gaat.

Sinds eind 2010 is het mogelijk om bij het CBR een speciaal faalangstexamen aan te vragen. Het examen wordt dan afgenomen door een speciaal hiervoor opgeleide examinator. Er wordt meer de tijd genomen om jou op je gemak te stellen en je krijgt meer de gelegenheid om te laten zien dat jij zelf kunt autorijden. Ook is het mogelijk om tijdens het examen een korte stop in te lassen. Deze stop kun je zelf aangeven maar kan soms ook door de examinator worden ingelast omdat deze ziet dat je prestaties naar beneden beginnen te gaan.

Het faalangstexamen is niet per definitie makkelijker dan het normale examen. Je rijdt in hetzelfde gebied en komt dezelfde situaties tegen. Gaat er iets niet goed maar los je het zelf op is dat wat de examinator belangrijk vind en zal dit in zijn beoordeling meenemen.

Het faalangstexamen is ook duurder dan het normale examen. Dit komt omdat het examen 30 minuten langer duurt en dus zijn de kosten bij zowel het CBR als de rijschool hoger, denk aan huur van de auto en begeleiding van de instructeur en examinator.